Ferratum (ferratum.fi) kuuluu vuonna 2005 Suomessa perustettuun Ferratum Oyj:hin, joka toimii Suomen lisäksi 21 maassa. Ferratum tarjoaa yksityishenkilöiden lisäksi lainatuotteita myös pk-yrittäjille.

Lainatyyppejä yrityksellä on käytössä kaksi: Koroton-laina, joka on perinteinen pikavippi sekä Joustava-luotto. Koroton on uusille asiakkaille tarkoitettu laina, jonka summan voi valita 50 ja 300 euron väliltä. Maksuaikaa lainalle saa 7-30 päivää, eikä korkoa tai nostopalkkioita veloiteta. Laina maksetaan takaisin yhdessä erässä. Lainan myöntämisen edellytyksenä on ettei lainanhakija ole käyttänyt vuoteen Ferratumin palveluja.

Joustava-luoton raja on 2000 euroa, josta voi nostaa haluamansa summan sekä lisää aina 2000 euroon asti. Joustava-luotosta peritään nostopalkkiota ja kuukausikorkoa, jotka nostavat todellisen vuosikoron 219,29 prosenttiin. Tällöin esim. 1500 euron laina korkoineen ja kuluineen tulee 20 kuukauden maksuajalla maksamaan yli 3000 euroa eli lainattu summa tuplaantuu. Vaikkakin sivustolla mainitaan ettei Joustava-luottoon tarvita vakuuksia eikä takaajia, lainaehdoissa sanotaan Ferratumin varaavan oikeuden edellyttää asiakkaan luottohistorian perusteella takaajaa lainalle. Sivuilla ei myöskään ole lainalaskuria, jolla tarkistaa paljonko haluamansa summan lainaamisen kokonaiskulut olisivat. Laskun eräpäivää ei voi siirtää eikä laatia maksusuunnitelmaa, mutta lyhennysvapaata kuukautta voi hakea, jos edellytykset sellaisen saamiselle täyttyvät. Vuoden laina-ajalle voidaan myöntää kaksi lyhennysvapaata kuukautta, mutta kuukaudet eivät voi olla peräkkäisiä. Joustava ei siis nimestään huolimatta ole kovin joustava vaihtoehto ja mikäli lainan takaisinmaksussa on vaikeuksia, saa melko varmasti kirjeen perinnästä kaikenmaailman viivästys- ym. korkojen juostessa taustalla.

Ehtona lainan saannille ovat 21 vuoden ikä, hyvin hoidettu luottokelpoisuus, oma puhelinnumero ja sähköposti. Lisäksi hakijalla tulee olla suomalainen henkilötunnus ja suomalainen pankkitili. Ferratum tarkistaa henkilön luottohistoriaa Suomen Asiakastieto Oy:n, Bisnoden Finland Oy:n sekä vastaavien toimijoiden ylläpitämistä rekistereistä. Instator-työkalun käyttöä ei vaadita, mutta Ferratum voi edellyttää asiakasta lähettämään postitse asiakirjoja kuten palkkalaskemaa, tiliotetta tai verotietoja. Lainaehdoissa kerrotaan, että Ferratum voi luovuttaa tietoja näille rekistereille vain asiakkaan nimenomaisella suostumuksella. Voi vain arvata onko suostumus näiden tietojen luovuttamiseen piilotettu johonkin hyväksyttävään paperiin.

Ensimmäisellä kerralla kirjautuminen palveluun suoritetaan pankki- tai mobiilivarmenteella jonka jälkeen asiakas saa itselleen PIN-koodin ja käyttäjätunnukset. Uusia lainoja maksetaan vain klo 7:00-23:00 välisellä ajalla, mutta vanhat asiakkaat voivat nostaa lainaa mihin kellonaikaan tahansa. Ferratumilla on myös erillinen mobiiliapplikaatio Androidille ja iOSille.

Kaikenkaikkiaan Ferratumin toiminta saattaa näyttää läpinäkyvältä, mutta huikeat korot jotka on naamioitu nosto- ja käsittelykuluiksi nostavat lainasummat hurjiin lukemiin. Muuten luotettavan oloisen firman toiminta ei vaikuta enää luotettavalta, kun rahan lainaaminen on äärimmäisen kallista riistobisnestä. Ferratumin lainat ovat siis todella kalliita ja onkin sääli ettei heillä ole useampi eri lainavaihtoehtoja, joita hakea kuten esimerkiksi Risicumilla on.

Katso myös yrityksen omat sivut: ferratum.fi

Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän artikkelin kirjoituksen jälkeen.