Vivus (vivus.fi) on 4Finance-konserniin kuuluva pienlainayhtiö, joka on toiminut vuodesta 2009 vuoteen 2011 SMScredit.fi -nimellä. Konsernilla on muita toimipisteitä ympäri Eurooppaa. Vivus on, ainakin omien sanojensa mukaan, ”Suomen suosituin pikalainapalvelu”.

Vivus myöntää pienlainoja 10 ja 2010 euron väliltä, tosin uusille asiakkaille on 400 euron lainarajoitus. Ensimmäisen lainan ottajille laina on kuluton ja koroton ja tällä selkeästi haetaan uusia asiakkaita. Takaisinmaksuaikaa luotolle voi valita 3-30 päivää. Eräpäivää voi myös siirtää joko 14 päivällä tai 30 päivällä maksamalla eräpäivänsiirtomaksun. Siirtomaksun suuruus on kysymysmerkki, koska se on lainasummaan sidottu ja näkyy vain lainanottajalle tämän laskutustiedoissa.

Kuluton ja koroton ensiluotto Vivukselta on helppo ja edullinen tapa hoitaa akuutti rahakulu, kunhan luoton kykenee maksamaan takaisin ajoissa. Tunnetusti pikavippilainoissa lainan korot saattavat olla naurettavan korkeita, joten kertaluonteiseen lainantarpeeseen ensiluotto on melko järkevä valinta. Toinen, ja sitä seuraavat lainat, ovat maksimissaan 2010 euroa kerralla. Pienissä summissa on lähes se ja sama maksaako ne pois heti vai odottaako. 30 euron laina minimimaksuajalla tulee maksamaan kokonaisuudessaan 33 euroa, kuukauden maksuajalla 36 euroa. Viikoksi 34 euroa, kahdeksi viikoksi samanverran. Isommissa summissa taas lisäkulut voivat olla melkoiset, maksimisummasta maksimiajalla tulee 300 euroa maksettavaksi pelkkiä lainakuluja.

Sivujen lainalaskuri saattaa hämätä näyttämällä todellista vuosikorkoprosenttia, joka heittelee laina-ajasta ja summasta riippuen neljänsadan ja miljardin prosentin välillä. Mitään yksittäistä korkoprosenttia ei siis ole, vaan korko määräytyy lainasumman ja laina-ajan perusteella.

Vivus sopii hyvin pienen summan lainaukseen sekä ensilainaajalle. Vivuksen sivuilla löytyy myös linkki samaan 4finance-konserniin kuuluvan Onnen.fi -pikaluottosivulle, jolta on mahdollisuus nostaa isompia luottoja pidemmällä maksuajalla. Rahan lainaamista on syytä miettiä tarkasti, koska vaikka luotto on mahdollista perua 14 vuorokauden kuluessa sopimuksen syntymisestä, Vivus perii korkoa ajalta, jolloin laina on ollut ottajan käytössä.

Maksuvaikeuksien kanssa kannattaa olla asiakaspalveluun yhteydessä maksusuunnitelman laatimiseksi. Vivus lähettää ensimmäisen maksumuistutuksen 14 päivää eräpäivän jälkeen. Seuraavan maksumuistutuksen jälkeen saatava siirtyy oikeudelliseen perintään. Maksumuistutuksista ja perinnän oikeudenkäynnistä aiheutuu lainanottajalle lisäkuluja ja myöhästymisajalta peritään viivästyskorkoa, joten summa voi nousta suureksi jos luottoa ei makseta ajoissa pois.

Lainaa ei myönnetä alle 20-vuotiaille eikä luottohäiriömerkinnän saaneille. Lainaajalla tulee olla osoite Suomessa ja suomalainen pankkitili. Rekisteröitymällä palveluun luotonhakija antaa Vivukselle oikeuden tarkistaa henkilötietonsa sekä työ-, varallisuus- ja velkatietonsa. Vivus voi käyttää myös Instator AB:tä luottokelpoisuuden selvittämiseksi. Tällöin luotonhakija saattaa pankkitilinsä tapahtumat kolmannelle osapuolelle tarkasteltaviksi luovuttamalla pankkitunnuksensa ja salasanansa, mikä vaikuttaa erittäin epäilyttävältä toiminnalta. Instatorin mukaan mitään tietoja ei arkistoida, mutta kannattaa itse miettiä, haluaako tunnuksiaan luovuttaa muille ja ottaa riskiä ettei tiedä mihin ne saattavat todellisuudessa päätyä. Periaatteessahan pankkitunnuksien luovuttaminen ei ole sallittua edes perheenjäsenelle.

Vivuksen sivuilla on Asiakkaat kertovat -osio missä on poimintoja asiakkaiden lähettämistä posteista. Kaikki julkaistu palaute on kuitenkin positiivista ja Vivuksen itsensä sivuille lisäämää, joten ei voi tietää ovatko ”asiakkaiden” kiitokset ja positiiviset kommentit tekaistuja.

Yrityksen verkkosivut: vivus.fi