Lainasto (lainasto.fi) on suomalainen pikalainantarjoaja. Lainaston lainavaihtoehtoihin kuuluu pienempi pikalaina, isompi tililuotto tai luottokortti.

Lainaston pikalainaa voi hakea 100-400 euroa vuoden maksuajalla. Maksaminen tapahtuu kuuden kuukauden erissä, eli lainaa lyhennetään vain joka toinen kuukausi. Tällä tavoin lainaaja saa maksuvapaita kuukausia, mutta Lainaston ”ystävällisyydellä” on taka-ajatus; mitä pidempi maksuaika, sitä enemmän korkoa. Lyhennyserät ovat muutenkin jaettu melko oudosti. Ensimmäiset viisi kuukautta takaisin maksetaan vain joitain kymppejä ja kuudennella erällä maksetaan kaikki loput. 400 euron lainassa tämä tarkoittaa sitä, että viimeisen erän suuruus on 350 euroa.

Todellinen vuosikorko pikalainassa on 48,90% ja nimelliskorko 28,60%. Pikalainan kuluihin kuuluvat lainan toimituskulu (15-60 euroa) sekä korko (22,50-90 euroa). 400 euron pikalainan ikäraja on 20 vuotta, sitä pienemmät summat ovat saatavilla jo 18-vuotiaille.

Tililuotossa ikäraja on suurempi, 21 vuotta. Tililuotto on jatkuva luotto, jonka raja on 2000 euroa. Tililuoton nostopalkkio on 15% nostetusta summasta, kuukausikorko on 9,9% ja lisäksi tulee myös laskutuskulu 5 euroa. Luottoa voi lyhentää haluamansa määrän, minilyhennys on 20% avoimesta saldosta, mutta kuitenkin vähintään 50 euroa.

Lainaston kolmas lainavaihtoehto on Moni MasterCard. Moni MasterCard on siis korttiluotto, jolla pystyy maksamaan ostoksia sekä tavallisissa kaupoissa että verkossa. Kun käytetty luotto on maksettu takaisin, kortille on mahdollista ladata luottoa uudestaan. Kortilta ei voi kuitenkaan nostaa käteistä eikä siltä voi siirtää rahaa omalle tilille. Kortille ei voi myöskään ladata omaa rahaa. Kortille voi ladata luottoa 100-400 euroa ja takaisin maksamisen tulee tapahtua kuukaudessa. Kulut korttilainasta ovat 23-92 euroa. Ikäraja Moni MasterCardiin on 18. Moni MasterCardin ehdot ovat monimutkaiset, joten niiden lukemiseen kannattaa käyttää aikaa. Huomioon tulee ottaa, että Lainaston sivuilta löytyvissä ehdoissa ei ole kerrottu kaikkea, vaan tutkia pitää myös korttiyhtiön sivut. Korttiyhtiön sivuilta saakin sitten selville, että osa luottosaldosta kuluu palvelumaksuihin. Kortilla maksaminen Suomessa on 0,50 euroa per maksu, kuukausimaksu on 2 euroa jne. Moni Mastercard ei ole sama kuin varsinainen Mastercard. Se on prepaid kortti kun Mastercard (credit) on oikea luottoa myöntävä luottokortti.

Lainaa voi hakea koska vain, mutta hakemuksien käsittelyt ja tilisiirrot tapahtuvat palvelun aukioloaikoina arkisin 8:00-22:00 ja la-su 12:00-20:00. Nostot voi tehdä verkossa tai tekstiviestillä ilmaiseksi. Lainasto edellyttää hakijalta moitteettomia luottotietoja, vakituista osoitetta Suomessa sekä suomalaista pankkitiliä. Lainasto tarkistaa hakijoiden luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:ltä ja / tai Bisnode Finland Oy:ltä. Lainan hakija antaa myös suostumuksen kerätä sekä luovuttaa tietoja muille luotonantajille.

Lainaston sivuilta löytyy kätevä chatti, jolla saa helposti yhteyden asiakaspalveluun epäselvissä tilanteissa. Asiakaspalvelun ollessa suljettu, chatin kautta voi jättää viestin. Asiakaspalveluun voi olla yhteydessä myös sähköpostitse tai puhelimitse.

Lainaston verkkosivut: lainasto.fi