Risicum (risicum.fi) on yksi Suomen vanhimpia pienlainoja myöntäviä yrityksiä. Nykyään Risicum on virallisesti DFC Nordic Oy, joka on osa Dollar Finance Groupia, joka toimii USA:n lisäksi kahdeksassa eri maassa. DFC Nordic tarjoaa luottojen ja lainojen lisäksi verkkokauppojen rahoitusratkaisuja ja saatavien hallintapalveluita.

Risicumin sivuilla näkyy välilehdessä viisi erilaista vaihtoehtoa: kulutusluotto, joustolaina, kertalaina, pikalaina ja pikavippi. Pikavippiä kuitenkaan yrityksellä ei enää ole, vaan sen on korvannut joustolaina. Joustolainassa lainapäätöksen saa 2050:lle eurolle, mutta siitä voi nostaa tarvitsemansa summan ja loput jäävät ”pankkiin”, josta voi nostaa tarvitessa lisää. Korkoa peritään vain lainaan nostetusta summasta, ei koko mahdollisesta lainamäärästä. Tämä on hyvä tapa nostaa vain tarvitsemansa määrä, mutta saattaa houkuttaa nostamaan liikaa rahaa.

Pikalaina on joustolainasta tehtävä yksittäisnosto, jonka määrän voi valita 50 ja 2050 euron väliltä. Kulutusluotto ja kertalaina ovat sama asia. Kertalaina on 500, 750 tai 1000 euron laina, joka maksetaan tilille kerralla. Siinä todellinen vuosikorko on 48,75%, eli alempi kuin pika- ja joustolainojen 61,99 prosenttia. Kuluja kertyy kuitenkin lainoista eri tavalla, joten maksusuunnitelma ja laina-aika määräävät lopullisen hinnan. Lainasta peritään koron ja laskutuslisän lisäksi nostopalkkiota, jolloin esim. 50 euron lainalle kuukauden maksuajalla tulee hintaa 67,56 euroa. Kaikkia lainoja voi lyhentää kuukausierissä tai isompia summia kerrallaan jos niin haluaa.

Risicumin lainoista poikkeavia lainatuotteita DFC Nordic tarjoaa osoitteessa www.laina.fi. Laina.fi:n sivuilta saa lisätietoa Risicumin lainoista, sekä Risicumin asiakkaana voi hakea suurempaa kertalainaa. Risicum markkinoi sivuillaan tarjoavansa ”luotettavia ja läpinäkyviä” tuotteita ja lainojen ehdot, korot ja maksuajat ovat nähtävillä joka kohdassa ja olemassa on myös jonkinlainen lainalaskuri. Risicumin toiminnassa on hiukan ammattimaisempia piirteitä: sivuilta löytyvässä Vastuullisuus-osiossa kerrotaan mistä voi hakea neuvoja ja apua maksuvaikeuksiin ja kuinka toimia. Myös Risicum tarkistaa luotonhakijan tiedot ennen luoton myöntämistä käyttämällä Instatoria, mutta mikäli pankkitunnuksien ja salasanojen luovuttaminen kolmannelle osapuolelle ei ole mieluinen vaihtoehto, tuloselvityksen voi myös toimittaa suoraan Risicumille. Tähän riittää palkkakuitti tai tiliote kolmelta kuukaudelta. Eläkeläisen tulee toimittaa eläkepäätös ja yrittäjän verotuspäätös. Selvityksen voi toimittaa tietokoneelta ladattuna tiedostona, skannattuna tai puhelimella otettuna kuvana sähköpostilla, faxilla tai postitse. Lainan maksussa saattaa kestää kauemmin, mutta tällöin ei vaadita pankkitunnuksien luovuttamista Instatorille. Risicum mainitsee noudattavansa ECRC:n (European Coalition for Responsible Credit) vastuullisen luotonannon kriteerejä. Ottamalla yhteyden asiakaspalveluun voi myös asettaa lainauskiellon, joka on voimassa kaikissa konsernin yrityksissä.

Risicumin DFC:n laina.fi-sivuilla voi arvostella DFC:n palveluja antamalla tähtiä. Annetut tähdet ja keskiarvo ovat kaikien nähtävillä. ”Asiakkaiden suusta” ei näyttäisi olevan tekaistuja poimintoja sivulta.

Yrityksen sivut netissä: risicum.fi